مهتاب نصیرپور یکی از بازیگران شناختهشده سینما و تئاتر ایران است که بیش از سینما در تئاتر فعالیت داشته است و مثل بسیاری از بازیگران سینمای ایران و جهان، از ظرفیتها و تجربیات تئاتری برای بازیهای سینمایی کمک گرفته است. نصیرپور علاوه بر بازیگری در سالهای فعالیتش، تجربههای دیگری نیز داشته است که از مهمترین آنها میتوان به طراحی صحنه و لباس در سریال «هوای تازه» در سال 74، دستیاری کارگردان در نمایش «مرغ دریایی» که در رومانی و سال 82 به روی صحنه رفت، مشاوره کارگردان در نمایش «ترانههای ایرانی» که در سال 82 و در مکزیک به نمایش درآمد و بازیگردانی در سریال «خرده ستمگران» که در سال 87 از تلویزیون پخش شد.
نصیرپور علاوه بر بازیگری و فعالیتهای دیگرش در راستای تولید آثار سینمایی و نمایشی، از معروفترین و مهمترین اساتید بازیگری ایران است که سابقه تدریس در کارگاهها و آموزشگاههای معتبر بازیگری زیادی را داشته است و از سال 68 هم در دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان مدرس بازیگری فعال بوده است؛ بسیاری از بازیگران شناختهشده امروزی از شاگردان مهتاب نصیرپور بودهاند که شهره لرستانی، هدایت هاشمی، صابر ابر و نوید محمدزاده از جمله این شاگردان هستند.
سالهای نخستین زندگی
مهتاب نصیرپور متولد 29 آذر سال 1344 در کازرون استان فارس است. او در دوره دبیرستان و با خواندن اتفاقی نمایشنامه به تئاتر علاقهمند میشود و فعالیتهای هنریاش را از همان دوران آغاز میکند. نصیرپور درباره آشناییاش با تئاتر میگوید: «من تئاتر را با بهرام بیضایی شناختم، سال دوم دبیرستان بودم و در شهرستان شهسوار زندگی میکردیم که بهصورت تصادفی یکی دو تا از نمایشنامههای بیضایی را خواندم و شیفته تئاتر شدم.»
مهتاب نصیرپور فارغالتحصیل رشته بازیگری تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. نصیرپور که همسر محمد رحمانیان است، در همان دوران دانشجویی با او آشنا میشود و تا به امروز اغلب بازیهای تئاتریاش را در گروه تئاتر محمد رحمانیان تجربه کرده است. رحمانیان از شناختهشدهترین و پرکارترین کارگردانان تئاتر ایران است.
اولین تجربهها در تئاتر حرفهای و تلویزیون
مهتاب نصیرپور اولین بازی حرفهای در یک نمایش تئاتر را در سال 65 و با نمایش «حادثه در صبح پاییزی» به کارگردانی ابوالقاسم معارفی تجربه میکند. نصیرپور بعد از بازی در این نمایش، تا سال 70 در نمایشهای دیگری ازجمله «بازرس» به کارگردانی مجید بهشتی، «دایی وانیا» به کارگردانی محمد رحمانیان و «مریم و مرداویج» به کارگردانی بهزاد فراهانی حضور مییابد تا رفتهرفته به بازیگری باتجربه در تئاتر تبدیل شود.
او همچنین در سال 67 بازی در اولین سریالش را در سریالی به نام «آلبوم خانوادگی» به کارگردانی همسرش_محمد رحمانیان_ تجربه میکند.
اولین تجربه سینمایی با بهرام بیضایی
مهتاب نصیرپور که به گفته خودش اولین بار با خواندن آثاری از بهرام بیضایی به سمت هنر و تئاتر سوق پیدا میکند، اولین بازی سینماییاش را در فیلمی از همین نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر و سینمای کشورمان تجربه میکند. مهتاب نصیرپور در سال 70 در فیلم «مسافران» بهرام بیضایی حضور مییابد و بازیای قابلقبول از خود به نمایش میگذارد تا بیشازپیش چهره شود و تواناییهای بازیگری خود را از مرزهای تئاتر فراتر ببرد.
بعدازاین فیلم نصیرپور در سال 71 و در نمایش «روبن» به کارگردانی سعید آرمند ایفای نقش میکند و در همان سال دومین سریالش را به نام «فراماسونری» به کارگردانی عبدالرضا نواب صفوی بازی میکند.
ادامه تجربههای مختلف بازیگری و اولین جایزه
مهتاب نصیرپور در سال 73 دومین بازی سینمایی خود را در فضایی کاملاً متفاوت از «مسافران» بیضایی تجربه میکند و این بار در یک فیلم کودک حضور مییابد، فیلم «الو الو من جوجوام» به کارگردانی مرضیه برومند که مورد استقبال قابل توجهی در آن سال از جانب مخاطبان سینما قرار میگیرد.
نصیرپور در سال 74 موفق به کسب اولین جایزه هنریاش میشود و برای بازی در تلهتئاتر «معمای یک قتل»، در اولین جشنواره تولیدات تلویزیونی سیما، برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن میشود. او در سالهای فعالیت خود در تئاترهای تلویزیونی مختلفی بازی کرده است که از مهمترین آنها میتوان به «شاهدی برای بازپرسی»، «تهیدستان»، «توران دخت»، «همه پسران من»، «بازرس»، «نکراسف» و ... اشاره کرد.
سالهای موفق تئاتری
مهتاب نصیرپور در سال 76 و در فیلم سینمایی کمدی-فانتزی «دنیای وارونه» به کارگردانی شهریار بحرانی حضور مییابد و پس از آن باز هم با مرضیه برومند و اینبار در تلویزیون همکاری میکند و در سریال «خودرو تهران 11» به ایفای نقش میپردازد.
اما در این سالها حضور نصیرپور در تئاتر درخشانتر از سینما و تلویزیون بود و نیمه دوم دهه 70 برای مهتاب نصیرپور موفقیتهای زیادی را به همراه داشت. پس از نمایش «لباسی برای میهمانی» در سال 73، نصیرپور سه سال بر روی صحنه دیده نشد تا اینکه با حضور در نمایش «مصاحبه» به کارگردانی محمد رحمانیان موفق شد که در شانزدهمین دوره جشنواره تئاتر فجر، برنده جایزه سیمرغ بهترین بازیگر زن سال شود. موفقیت در جشنواره فجر در سال بعد هم برای مهتاب نصیرپور تکرار شد و او اینبار برای نمایش «مجلس نامه» باز هم به کارگردانی محمد رحمانیان، جایزه دوم بازیگری را از هفدهمین دوره جشنواره تئاتر فجر دریافت کرد تا به بازیگری پرافتخار در سینمای ایران تبدیل شود.
درخشش، حالا در سینما
مهتاب نصیرپور در سال 79، دومین بازی سینماییاش را برای بهرام بیضایی تجربه کرد و در فیلم «سگ کشی» حضور پیدا کرد که متفاوتترین اثر سینمایی بهرام بیضایی است.
اما میتوان گفت که ویژهترین اتفاق سینمایی دوران حرفهای این بازیگر سینما و تئاتر در سال 80 و با بازی در فیلم موفق و جنجالی «رسول صدرعاملی» برای او رقم میخورد، نصیرپور برای بازی در این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن از بیستمین دوره جشنواره فیلم فجر میشود تا به فاصله 4 سال دو سیمرغ از معتبرترین جشنوارههای هنری کشور گرفته باشد.
پس از این موفقیت، نصیرپور برخلاف پیشبینیها از سینما فاصله میگیرد و تا 4سال در هیچ پروژه سینماییای حضور نمییابد. او در این سالها در نمایشهای مختلفی ایفای نقش میکند و چهارمین سریال خود را در سال 83 بازی میکند و در مقابل دوربین مسعود شاهمحمدی برای سریال «و خداوند عشق را آفرید» قرار میگیرد.
بازگشت با سیمرغ
پس از 4 سال از فیلم موفق «من ترانه پانزده سال دارم»، اینبار نصیرپور با «بهنام پدر» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا به سینما برمیگردد و با تجربهای جدید در ژانر دفاع مقدس، موفق میشود که باز هم جایزه سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن را به دست بیاورد تا بازگشتی باشکوه به سینما داشته باشد.
مهاجرت به کانادا
مهتاب نصیرپور در سال 86 در فیلم «فرزند خاک» محمد آهنگر، بازی در هفتمین فیلم سینماییاش را تجربه میکند و باز هم تمرکز اصلی خود را روی بازی در تئاتر قرار میدهد.
در سال 88 و به دنبال اتفاقات مربوط به انتخابات سال 88، اتفاق عجیبی برای مهتاب نصیرپور میافتد و او به مدت هشت روز به جرم شرکت در تظاهرات ضد حکومتی دستگیر میشود. علاوه بر این اتفاق، مشکلاتی که برای نمایشهای «هامون بازها» و «روز حسین» پیش میآید، موجب میشوند که محمد رحمانیان و مهتاب نصیرپور تصمیم به مهاجرت از کشور بگیرند. محمد رحمانیان درباره دستگیری همسرش میگوید: «ما بهصورت قانونی از یک نامزد حمایت کردیم و بعد از آن در هیچ فضایی نبودیم و به سبز و غیر سبز هم اعتقادی نداریم، نه من سیاسی هستم و نه مهتاب نصیرپور و حتی جعفر پناهی. هنرمندان گاها بر اثر روحیاتشان در شرایطی خاص عکسالعملهایی نشان میدهند که اصلاً نمیتواند سند سیاسی بودنشان باشد.»
آنها پس از خروج از ایران، در ونکوور کانادا به تدریس بازیگری تئاتر به دانشجویان ایرانی پرداختند و با کمک آنها، گروه تئاتر ونک را تأسیس کردند و چند نمایش را هم به صحنه بردند. مهتاب نصیرپور در این سالها در چند نمایش به ایفای نقش میپردازد که از جمله آنها میتوان به «شاپرک خانم» و «شب سال نو» اشاره کرد. او درباره کار در خارج از کشور میگوید: «اصلاً نمیخواستم طوری کار کنم که برگشتن به ایران برایم مشکل شود. از همان ابتدا تصمیم گرفتم که با همان موازینی که در ایران کار میکردم فعالیت کنم و به همین دلیل تلاش نکردم که جذب گروههای تئاتری آنجا شوم.»
بازگشت به ایران
مهتاب نصیرپور در سال 92 و پس از سه سال به ایران بازمیگردند و بدون مشکل خاصی به فعالیت خود در تئاتر، تلویزیون و سینمای ایران ادامه میدهند. آنها پس از بازگشت به ایران، نمایش «هفت ترانه قدیمی» را اجرا میکنند که به دلیل استقبال زیاد تماشاگران، 32 اجرای متوالی میشود.
نصیرپور در ادامه در نمایشهای زیادی بازی میکند که در میان آنها میتوان به نمایش «مجلس ضربت زدن» نوشته بهرام بیضایی و به کارگردانی محمد رحمانیان و همچنین نمایش دو اپیزودی «دعوت به دو نمایش همراه» رحمانیان اشاره کرد. در «مجلس ضربت زدن»، مهتاب نصیرپور نقشی را ایفا میکند که بهرام بیضایی برای یک مرد نوشته بود و در نمایش «دعوت به دو نمایش همراه» که به افتخار هما روستا، بازیگر فقید تئاتر و سینمای ایران برگزار میشد، نصیرپور در نقش هما روستا به روی صحنه میرود.
کارهای سینمایی مهتاب نصیرپور هم در سال 93 و با بازی در فیلم «دو» به کارگردانی سهیلا گلستانی ادامه مییابد و پس از آن نصیرپور در فیلم «آستیگمات» به کارگردانی مجیدرضا مصطفوی حضور مییابد.
مهتاب نصیرپور در سال 93، حضور بهعنوان داور را هم در سی و سومین جشنواره فیلم فجر تجربه کرده است.